Αγαπητοί Συνδημότες, πρώην και νυν Παλαιού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης,

Το ιστολόγιο αυτό, το οποίο συντάσσεται απο έναν Ψυχικιώτη που ζεί εδώ επι 45 χρόνια, ζητά να φιλοξενήσει οποιαδήποτε πληροφορία, στοιχείο, εικόνα, ιστορία, αφηγήσεις από παλαιότερους, ιδίως σχετικά με τον Φάρο του Ψυχικού, ο οποίος υπήρχε κάποτε στην περιοχή και έδωσε στο όνομά του...
Όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε συνεισφέροντας στην βελτίωση και ανάπτυξη του Ιστολογίου αυτού, με φωτογραφικό ή πληροφοριακό υλικό, κάθε πρότασή σας, προσφορά σας, είναι ευπρόσδεκτη!
Σας ευχαριστώ
και καλή ανάγνωση!

Ο ΚΑΙΡΟΣ: Μετεωρολογικό Δελτίο Βορείων Προαστίων.

Η πρόγνωση του καιρού ανά 3 ώρες, επι εβδομαδιαίας βάσεως, για τα Βόρεια Προάστια, με δυνατότητα εκτύπωση σελίδας.
Εδώ: Meteo.gr

Το Νέο Ψυχικό

Νέο Ψυχικό



To Νέο Ψυχικό στην αρχαιότητα αποτελούσε έκταση του Δήμου Φλύας της Κεκροπίδος φυλής που τοποθετείτο στη μεσόγαια χώρα σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα αποτελεί εύρωστο συνοικισμό των βορείων προαστίων. Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, μαζί με τα όμορα προάστια του Παλαιού Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Το όνομα Ψυχικό


Εκδοχή 1η:


Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, δηλαδή ξεψύχησε ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδης που ήρθε τρέχοντας να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη των Αθηναίων επί των Περσών. Όταν έφτασε είπε το περίφημο "Νενικήκαμεν" και ξεψύχησε (εξ ού και η ονομασία Ψυχικό). 


Εκδοχή 2η:


Η Αγία Φιλοθέη που κατείχε εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής κατά τον 16ο αιώνα άνοιξε πηγάδι για να ξεδιψούν οι διαβάτες και οι αγρότες, πράξη που στάθηκε πραγματικό ψυχικό εκ μέρους της. 


Εκδοχή 3η:


Το τοπωνύμιο ενδέχεται να προήλθε από πηγάδι που άνοιξαν στη νότια πλευρά του Γηροκομείου των Αθηνών πιθανώς επί του κεντρικού αγωγού του Αδριανείου Υδραγωγείου, το οποίο καταργήθηκε μετά τα μέσα του 19ου αιώνα, μετά από εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης του αγωγού. (ΣΣ τί σχέση είχε το πηγάδι με την ονομασία ψυχές, ψυχικό;)


Πως Δημιουργήθηκε το Νέο Ψυχικό


Κάποτε υπήρχε στην περιοχή υπήρχε μία μικρή Εκκλησία, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, γύρω απο την οποία είχε αναπτυχθεί μία μικρή συνοικία...
Αυτή η συνοικία ανήκε διοικητικά στον Δήμο Χαλανδρίου...


Κατα την Μικρασιατική Καταστροφή, όταν το 1923, που συνέρρεαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας Έλληνες Μικρασιάτες στην Ελλάδα, εύποροι Αθηναίοι έρχονταν σε αυτήν την συνοικία και οικοδομούσαν κατοικίες...


Ετσι, αργότερα, το 1946, η συνοικία αυτή αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη Κοινότητα Νέου Ψυχικού, η περιοχή της οποίας αποτελούσε προέκταση του Παλαιού Ψυχικού.


Το 1982 το Νέο Ψυχικό αναγνωρίζεται ως Δήμος (συμπληρώνει τους 10.000 κατοίκους).

Το Νέο Ψυχικό αποτελείται από τρεις ανομοιογενείς περιοχές: 


1. Την Αγία Σοφία  όπου βρίσκεται ανάμεσα στο Πεντάγωνο και την Λ. Κηφισίας. 
Ο σημερινός Ναός της Αγίας Σοφίας, οικοδομήθηκε με χορηγία του Αριστοτέλη Ωνάση.


Στην πέριξ της Αγίας Σοφίας περιοχή εγκαθίστανται κυρίως οικογένειες από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού. Μάλιστα κατά την διάρκεια της επταετίας 1967-1974, επί της οδού Αδριανού κατοικούσε ο δικτάτορας Γ.Παπαδόπουλος, σε βίλα παραχωρημένη από γνωστή οικογένεια εφοπλιστών.


Εκείνη την εποχή, η περιοχή του Φάρου, απέκτησε σύστημα αποχέτευσης. 


2. Τον Άγιο Γεώργιο που συνορεύει με την Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου 
και 


3. Τον πρώην προσφυγικό συνοικισμό της Πεδιάδας που συνορεύει με την Λ. Μεσογείων. (ΣΣ πιθανώς εννοείται η περιοχή Ελληνορώσσων)
Η συνοικία Ελληνορώσων βρίσκεται στο 7ο δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων. Η περιοχή είναι καθαρά αστική και αποτελεί ουσιαστικά προέκταση των Αμπελοκήπων. Η περιοχή στέγασε αρχικά Έλληνες πρόσφυγες από την Ρωσία, από όπου προέρχεται και η ονομασία της.

Όρια της συνοικίας είναι η λεωφόρος Κατεχάκη από τα νότια, η λεωφόρος Μεσογείων από τα ανατολικά, η λεωφόρος Κηφισίας από τα δυτικά και το Νέο Ψυχικό από τα βόρεια. Κύριες οδικές αρτηρίες της συνοικίας είναι η οδός Καραθεοδωρή, η οδός Γεωργίου Βλάχου και η οδός Αδριανείου, που πήρε το όνομα της από το Αδριάνειο υδραγωγείο που βρισκόταν στην περιοχή.
Το Ελληνορώσων εξυπηρετείται από τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη και πλήθος λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ.
Ο κυριότερος αθλητικός σύλλογος της συνοικίας είναι ο Εθνικός Ελληνορώσων.


Το Νέο Ψυχικό περιβάλλεται από τις δύο κομβικές λεωφόρους που ενώνουν την Αθήνα με τη βόρεια και την Ανατολική Αττική, τη Λεωφόρο Κηφισίας και Μεσογείων. 
ενώ χαρακτηριστικό σημείο εστίασης αποτελούσε για χρόνια το εμπορικό κέντρο Ψυχικού. 


Αναπόσπαστη φιγούρα αποτελούσε και ο τροχονόμος στον κόμβο του Ψυχικού
(είσοδος Φλύας), ένα σημείο που μαστιζόταν από το κυκλοφοριακό μέχρι την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου. 

Το Νέο Ψυχικό εξυπηρετείται:


1. ΜΕΤΡΟ
    Σταθμός Εθνικής Αμύνης, γραμμή 3
    Σταθμός Φάρου, γραμμή 4 (Απο το 2013)


2. Λεωφορεία


3. Τρόλλεϊ





Πηγή: 
Ελληνική Βικιπαίδεια