Αγαπητοί Συνδημότες, πρώην και νυν Παλαιού, Νέου Ψυχικού και Φιλοθέης,

Το ιστολόγιο αυτό, το οποίο συντάσσεται απο έναν Ψυχικιώτη που ζεί εδώ επι 45 χρόνια, ζητά να φιλοξενήσει οποιαδήποτε πληροφορία, στοιχείο, εικόνα, ιστορία, αφηγήσεις από παλαιότερους, ιδίως σχετικά με τον Φάρο του Ψυχικού, ο οποίος υπήρχε κάποτε στην περιοχή και έδωσε στο όνομά του...
Όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε συνεισφέροντας στην βελτίωση και ανάπτυξη του Ιστολογίου αυτού, με φωτογραφικό ή πληροφοριακό υλικό, κάθε πρότασή σας, προσφορά σας, είναι ευπρόσδεκτη!
Σας ευχαριστώ
και καλή ανάγνωση!

Ο ΚΑΙΡΟΣ: Μετεωρολογικό Δελτίο Βορείων Προαστίων.

Η πρόγνωση του καιρού ανά 3 ώρες, επι εβδομαδιαίας βάσεως, για τα Βόρεια Προάστια, με δυνατότητα εκτύπωση σελίδας.
Εδώ: Meteo.gr

Η Φιλοθέη

Φιλοθέη
(Πρώην Νέα Αλεξάνδρεια)



Παλαιότερα

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ανήκε στην Αγία Φιλοθέη, γόνο της αρχοντικής αθηναϊκης οικογένειας των Μπενιζέλων, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού Ψυχικού.

Αρχικά ήταν τμήμα μίας μεγαλύτερης περιοχής που είχε αγοραστεί στις αρχές του αιώνα από Αιγύπτιους με σκοπό την δημιουργία ομώνυμου οικισμού.

Η περιοχή αυτή περικλειόταν μεταξύ:

Λεωφόρου Κηφισίας - Τουρκοβουνίων - Κολλεγόυ Αθηνών - Αδριανείου Υδραγωγείου - Παλαιάς οδού Χαλανδρίου-Μενιδίου (νυν οδού Καποδιστρίου)

είχε δε περιορισμένη βλάστηση και άφθονο νερό και κατοικείτο από λίγους βοσκούς... 


Έτος 1920: 
Η διοίκηση της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος επιλέγει την περιοχή για να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες των υπαλλήλων της.

Έτος 1922: 
Προκύπτει ανάγκη στέγασης των προσφύγων από την Μικρά Ασία. Ετσι το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτριώνει την περιοχή απο τους Αιγυπτίους.

'Ετος 1929:
Τον Ιανουάριο του 1929, ιδρύεται ο "Οικοδομικός Συνεταιρισμός των Εν Φιλοθέη Υπαλήλων Εθνικής Τραπέζης"

Ακολούθως,
οι τρείς Διοικητές Τραπέζης:

1. Ιωάννης Δροσόπουλος (Διοικητής Τραπέζης Ελάδος)
2. Αλέξανδρος Κορυζής (Διοικητής Τραπέζης Ελλάδος)
3. Γεώργιος Ιατρού (Διοικητής Εθνικής Κτηματικής Τραπέζης)

αγοράζουν την περιοχή,.σε συνεργασία με τον:
Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Εν Φιλοθέη Υπαλλήλων Εθνικής Τραπέζης"
Ο σχεδιασμός και η ανοικοδόμηση του οικισμού δεν αφήνεται στην τύχη του. Δίνεται μεγάλη προσοχή και ζητείται από διακεκριμένους επιστήμονες και καλλιτέχνες της εποχής, μεταξύ των οποίων και οι 

1. Δημήτριος Πικώνης 
2. Μιχαήλ Τόμπρος και 
3. Δημήτριος Καμπούρογλου 

να καταθέσουν την άποψή τους για την διαμόρφωση του ύφους της περιοχής. Τελικά βασίζονται στα Αγγλικά πρότυπα για την δημιουργία μιας κηπούπολης. Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της περιοχής επιέγεται να αποτελεί χώρους κοινής ωφέλειας. 

Ταυτόχρονα προβλέπεται και η δημιουργία δύο μικρών αγορών, για να εξυπηρετηθούν οι βασικές ανάγκες των κατοίκων, πέραν τον οποίων δεν επιτρεπόταν οποιοδήποτε άλλο είδος επαγγελματικής στέγης, διασφαλίζοντας έτσι τον χαρακτήρα της περιοχής. 

Η πρωτοποριακή ρήτρα στο διάταγμα έγκρισης του ρυμοτομικού σχεδίου, η οποία το διασφαλίζει αυτό, είναι κομβικής σημασίας για την διαμόρφωση αλλά και την διατήρηση χαρακτήρα του προαστίου εξασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη μιας ήρεμης και ήσυχης περιοχής.

Περίοδος 1931-1934:
Οι προσπάθειες του Συνεταιρισμού για την δημιουργία ενός όμορφου προαστίου συνεχίονται και στο στάδιο της υλοποίησης. Μετά από πολλές προσπάθειες για την έγκριση του καταλληλότερου ρυμοτομικού σχεδίου (1931-1934), ξεκινά η οικοδόμηση κατοικιών, αφού πρώτα γίνονται τα κατάλληλα έργα υποδομής (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, οδικό δίκτυο κτλ.). Παράλληλα κατά την διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων φυτεύονται 28.000 δέντρα απο τους πρώτους κατοίκους και κατασκευάζονται οι πρώτοι χώροι κοινής ωφέλειας.

Έτος 1934:

Η περιοχή αποσπάται απο τον Δήμο Χαλανδρίου και ονομάζεται επίσημα Κοινότης Νέας Αλεξανδρείας. 

Το ίδιο έτος, κατα την διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προορίζεται για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής, ανακαλύπτεται η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης.

Έτος 1936:
Η Κοινότης Αλεξανδρείας μετονομάζεται σε Κοινότητα Φιλοθέης. 

Σήμερα

Σήμερα η Φιλοθέη είναι ένα βόρειο προάστιο των Αθηνών το οποίο σήμερα με την εφαρμογή του Σχεδίου "Καλλικράτης", ανήκει πλέον στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Θεωρείται μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές των βορείων προαστίων, καθώς είναι ένας μικρός σε έκταση δήμος κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά με αρκετή διαμπερή κυκλοφορία καθώς περιβάλλεται από κεντρικές λεωφόρους και τα τουρκοβούνια και οι οδηγοί επιδιώκουν να αποφύγουν την κίνηση στις λεωφόρους χρησιμοποιώντας τις οδούς του προαστίου. 

Κατά την απογραφή του 2001 είχε πραγματικό πληθυσμό 7.310 κατοίκων.  Το 
ρέμα της Φιλοθέης, το πλούσιο πράσινο και οι πολλές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας όπως, άλση, γήπεδο αντισφαίρισης, στίβος λέσχη προσκόπων και διαδρομές αθλητικές και περιπάτου, αλλά και το γεγονός ότι είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως κηπούπολη.

Το Ρέμα της Φιλοθέης:
Το ρέμα, που διασχίζει την περιοχή της Φιλοθέης είναι τμήμα του Ποδονίφτη


Σημ. Το ρέμα του Ποδονίφτη είναι ένας χείμαρρος που πηγάζει απο τις νοτιοδυτικές πηγές του Πεντελικού Όρους, κατέρχεται απο το Πάτημα στο Χαλάνδρι από την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και απο εκεί στην Φιλοθέη. Συμβάλλει με το Ρέμα Πολυδρόσου και συνεχίζει από την Οδό Καποδιστρίου προς την Καλογρέζα, τα Πατήσια και την Νέα Φιλαδέλφεια, όπο καταλήγει να χύνεται στον Κηφισό ποταμό μαζί με τα ποικίλα ρέματα που κατεβαίνουν από τις Αχαρνές. Μεγάλο τμήμα του ρέματος έχει καλυφθεί από το σχέδιο πόλης και είναι υπόγειο, ενώ έχει πλουτίσει με πράσινι τις περιοχές που διατρέχει.


Σημ. Ο Ποδονίφτης ήταν η κοινή ονομασία του τμήματος του Κηφισού ποταμού στη περιοχή της Αλυσίδας (Πατήσια).
Ετυμολογία: 
1) Η ονομασία "Ποδονίφτης" προέρχεται από τα συνθετικά "πους" (πόδι) + "νίπτω=τρίβω, πλένω" που σημαίνει "πλένω τα πόδια μου". Η ονομασία του οφείλεται είτε από το γεγονός ότι τα λίγα εκεί νερά αρκούσαν μόνο στο νίψιμο των ποδιών είτε εκ του διασταυρούμενου εκεί δρόμου του Μενιδίου, που πριν να κατασκευασθεί η γέφυρα υποχρέωνε τους διερχόμενους να βρέξουν τα πόδια τους στα λίγα νερά του ποταμού προκειμένου να περάσουν απέναντι.
2) Επίσης το όνομα «Ποδονίφτης» έλαβε στην εν λόγω περιοχή και ο παλιός προσφυγικός συνοικισμός που σήμερα αποτελεί τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κατα τον χειμώνα και την άνοιξη, η ροή του ρέματος είναι σταθερή και το καλοκαίρι διατηρείται αρκετή υγρασία στο υπέδαφος για να διατηρήσει έντονη βλάστηση. 


Αξίζει να σημειωθεί οτι αρχικά, η περιοχή της Φιλοθέης, ήταν βραχώδης ξερότοπος με λίγη βλάστηση που αποτελούνταν από θάμνους και αμυγδαλιές 


Την σημερινή πράσινη εικόνα της, η Φιλοθέη, το οφείλει στην εντατική δενδροφύτευση των πρώτων κατοίκων, που σε συνδυασμό με την αφθονία του νερού, έφεραν το αποτέλεσμα που έχει σήμερα.



Αντικειμενικές Αξίες

Οι αντικειμενικές αξίες του 2006, αγγίζουν στην υψηλή ζώνη τα 4.050 ευρώ/τ.μ. δόμησης, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση των πιο ακριβών βορείων προαστίων των Αθηνών, μετά το Ψυχικό και στην τρίτη πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδος μετά το Καβούρι της Βουλιαγμένης, σε όρους αντικειμενικών αξιών του 2006 και 2007.




Προσεχώς:

Επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η επιβεβαρυμένη λεωφόρος Κηφισίας, στην οποία έχουν κατά καιρούς γίνει πολλές επεμβάσεις για να την αποσυμφορήσουν. Μετά τη διπλάτυνσή της και την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στο Ψυχικό (2004), ο συνεχής κυκλοφοριακός φόρτος εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα, αναμένεται 


Εργο: 
Κατασκευή γραμμής 4 Merto.

Σκοπός:
Αποσυμφόρησς της Λεωφόρου Κηφισίας

Σύδεση (Σταθμοί): 
Μαρούσι - Γαλάτσι - Φάρος Ψυχικού - Ζωγράφου - Πανεπισημιούπολη - Κυψέλη - Αθήνα

Χρηματοδότηση: Απο τιτλοποίηση εσόδων απο διόδια Αττικής Οδού

Εξέλιξη: Εχει ανατεθεί εργολαβία διερευνητικών γεωτρήσεων (2007)

Υλοποίηση: 2013


Πηγή:
Ελληνική Βικιπαίδεια
www.el.wikipedia.org